Portfolio van Interieur-Tips.nl PDF Afdrukken E-mail

Portfolio: waarom?

Portfolio interieur opdrachtenHoewel iedereen interieur advies kan geven en zichzelf een interieur stylist zichzelf mag noemen, in tegenstelling tot een interieur ontwerper of architect (dat is namelijk een beschermd beroep), kan het erg moeilijk zijn om de kaf van het koren te scheiden. Naast een diploma aan een gedegen vakschool, zoals een styling-of-kunstacademie (dus geen stoomcursusjes!), is het portfolio van belang. Aan de hand daarvan kun je zien of het gaat om een amateur of een professional.

Interieur Styling & Ontwerp:

In concreto: de professionele ervaring op het gebied van het stylen en ontwerpen van interieur. Goede stylisten hebben hier veel op hun naam staan, de hobbyisten weinig of geen.

- Appartement verhuizen en inrichten

appartement voor de verhuizing Een verhuizing brengt vaak een hoop werk met zich mee, omdat er veel in korte tijd tegelijk moet worden geregeld. Hoewel het verhuizen helemaal uit te besteden is door professionele verhuisbedrijven, sta je er bij de inrichting vaak alleen voor. Verhuisbedrijven slepen je spullen alleen van A naar B. Wat A en B precies zijn, dat is aan jou, of aan degene die natuurlijk interieur advies geeft. Vaak moet er dan ook het een en ander worden opgeknapt, en moeten er keuzes worden gemaakt over wat je wel en niet bewaart van het oorspronkelijke.

grof vuil afval Een van de dingen dat moest gebeuren was de oude meubels weggooien. Soms is het gewoon verbazingwekkend hoeveel rommel er in een huis kan zitten... Hiernaast is te zien wat we allemaal hebben moeten dumpen: een computermeubel, een HiFi rek, een matras, een rieten mand dat bijna van ellende uit elkaar viel, een kledingkast met hetzelfde verhaal, een oude bankstel, twee oude prullenbakken met puin erin, twee oncomfortabele stoelen, een kapotte hometrainer, een vieze badkamerrek een zak vol klerenhangers en een overbodige commode.

appartement na de verhuizing Na alles eruit te hebben gegooid, kon alles naar smaak worden ingericht: de zelf ontworpen salontafel (zie onder), een mooie bankstel met een comfortabele wollen vloerkleed. De muren zijn ook gewit, omdat het altijd beter is om het zo snel mogelijk na de verhuizing te doen. Verder is alles naar de kant geschoven zodat er middenin de kamer open ruimte is, terwijl je aan de zijkant toch nog een knusse gedeelte hebt. Hoewel de inrichting klaar is, zal er ook nog aan moeten verbouwd.

- Interieur advies voor de styling van een appartement

Bij het stylen van een appartement lijkt leuk en makkelijk, totdat je er middenin zit. Niet alleen is het sowieso veel werk om alles tot een goed eind te brengen, je bent vaak aan restricties gebonden: het budget als eerste (je wilt immers nooit teveel geld uitgeven aan een gehuurd pand waar je toch niet lang blijft), de beperkte ruimte(n), en het sluiten van een compromis tussen wensen die vaak strijdig zijn. Aan een kant moest het appartement vrolijkheid uitstralen, en aan de andere kant was een zekere vorm van strakheid en zakelijkheid ook gewenst. Het moet een leuke sfeer hebben, maar het mag ook weer niet te veel kosten.
Hoewel het de bedoeling was om het een moderne uitstraling te geven, mochten er ook klassiekere elementen in te vinden zijn. Enige huiselijkheid was ook gewenst, aangezien de menselijke factor ook belangrijk was. Uiteindelijk is er besloten om door contrasten een evenwicht in het geheel te brengen: wel open ruimte, maar ook rode gordijnen om het wat knusser te maken. Veel wit, maar ook aangevuld met donker houtskleur (notenhout) voor een meer solide uitstraling. Het lichtgroen van de houten balken zijn daarom weggeschuurd en zodoende plaatsgemaakt voor een traditionelere notenhout vernis. De keuken heeft een modernere uitstraling gekregen door nieuwe deurtjes in de keukenkast, maar de klassieke elementen blijven nog gerespecteerd: de tafel en de stoelen mochten nog blijven. Hoewel het een niet al te ingrijpend project was, lagen de materiaalkosten alleen al rond de 1000 Euro. Qua man uren aan werk kan al gauw 3000 Euro worden gerekend (verf schuren, balken vernissen, witten van muren, schilderen/monteren van kastdeuren). Om kosten te besparen werd daarom ook veel zelf gedaan, zodat het gehele project minder duur uitviel.

- Inrichten en stylen van een kamer.

De bedoeling is om een kamer opnieuw in te richten. De oude inrichting had een erg troosteloze en donkere sfeer. Dit moest een vrolijker, levendiger en enigszins mediterraanse sfeer hebben. Voorwaardes waren dat het allemaal zelf te doen was en niet hoeft te worden uitbesteed. Als eerste werden de mogelijkheden van het behangen onderzocht.

- Ontwerp salontafel

ontwerptekeningen salontafel Hoewel een interieur stylist meestal interieur advies moet geven door een keuze te maken uit bestaande dingen, kan het weleens zijn dat hij gevraagd wordt om een bepaalde meubel te ontwerpen. Deze salontafel is ontworpen volgens de principes van het modernisme met een Aziatisch snufje eraan. Modernistisch interieur ging altijd over hoe meubels eruit hoorden te zien, niet per se of het comfortabel was of als het zelfs praktisch was. Het bekende voorbeeld is natuurlijk Gerrit Rietveld, die een stoel maakte die meer dan 80 jaar later er nog steeds modern en mooi uitziet, maar die eigenlijk voor geen meter zat. De kans is zelfs groot dat de stoel in elkaar stort als je er ook maar even op probeert te zitten! Het ironische van modernistisch interieur was ook dat het moest lijken alsof het massa-geproduceerd uit de fabriek kon rollen, maar in werkelijkheid waren ze allemaal handgemaakt...

computertekening salontafel Na het uitschetsen van het ontwerp is het maar de vraag hoe het er in werkelijkheid uit komt te zien. Wat erg veel kan helpen is een 3D ontwerp in de computer, zodat je de stoere uitstraling van zo'n tafel kunt bekennen. Natuurlijk is het nog altijd niet de realiteit, maar hij komt vrij dicht in de buurt...
De tafel zelf is met handzame formaten ontworpen, altijd met verhoudingen van 3:4 . Het tafelblad is daarom ook 60 x 80 cm en daaronder wordt 45 x 60 cm gehanteerd. Ook de afstand van de poten hebben de 3:4 verhouding, want hun middelpunten staan 30 bij 40 cm van elkaar af.

salontafel opgeleverd De tafelpoten zijn van vurenhout gemaakt, en de bladen zijn van MDF, omdat dat veel beter recht blijft dan massief hout. Veel design meubelen worden ook van dit materiaal gemaakt. Vervolgens zijn er 3 lagen grondverf en 3 lagen zwart hoogglans lak gebruikt, zodat het verf ook echt goed dekt. Het blad zelf heeft bovenop een glasplaat van zwart glas. Het reflecteert beter dan hoogglans lak, maar de weerspiegeling blijft subtieler dan die van een gekleurde spiegel. Bovendien is glas beter krasbestendig. Het resultaat is hiernaast te zien: een tafel met een stoere, rechtlijnige uitstraling met een Aziatisch snufje eraan.

 

- Studie ontwerp Restaurant

Leegstaande bedrijfsruimteSchetsen interieur ontwerp restaurantOp een industrieterrein is een leegstaande bedrijfsruimte die een compleet ingerichte restaurant moet worden. De keuze van inrichting is vrij, maar de doelgroep moet wel duidelijk gedefinieerd worden in het interieur advies, en natuurlijk: nimmer uit het oog worden verloren! Bovendien moet er voldoende plaats zijn voor 100 mensen. Links is de huidige situatie van het gebouw te vinden: leeg en zonder enige inrichting.

Allereerst zijn er schetsen gemaakt voor mogelijke concepten. Een ervan was een zonnig concept (ronde tafels met een zonvormige indeling), maar dat gaf problemen met de routing. Het doolhofconcept was te dwingend en onpraktisch, zodat er uiteindelijk het concept van de stad Barcelona was gemaakt (zie afbeelding hieronder): tafels in dambordplan, met bomen als rustpunt, wat ook weer enigszins een relatie met de natuur buiten geeft.

Moodboard van interieur ontwerp restaurant

3D presentatie interieur ontwerp restaurant
Rechts is een deel van de 3D uitwerking met de computer te zien. Op de eerste afbeelding is de ingang te zien. Eerst worden de WC's geplaatst, en daarna de kapstokken. Dit in verband met sociale controle om diefstal te voorkomen. Vervolgens is er een bovenaanzicht gegeven van het restaurant, waarbij duidelijk is te zien dat er gebruik wordt gemaakt van een diagonale routing, wat het restaurant ook tot één geheel maakt. Tenslotte is een 3D afbeelding gemaakt van hoe het restaurant er virtueel uitziet bij binnenkomst.

 

- Studie ontwerp appartement

Plattegrond van het appartementVoor dit appartement was het de bedoeling om interieur advies te geven. De bedoeling was om deze een flitsende uitstraling te geven. Dit appartement was een oud pakhuis aan de rand van het stadscentrum van Amsterdam. Hoewel de vormgeving simpel was, was er zo veel ruimte dat de huidige bewoners geen idee hadden hoe het efficiënt in te delen om optimaal gebruik van de ruimte te maken. De totale oppervlakte bedroeg ca. 300 m2, wat zeer riant is voor een appartement.

Studie van ruimteindeling op de computer.Zoals beschreven op de woonkamer pagina van interieur-tips.nl is er gebruik gemaakt van het concept van een vliegdekschip om de ruimte in te richten en om het tot één geheel te maken. Dit is terug te vinden in de diagonale gang van de afdelingen hiernaast.

Moodboard voor het appartementUiteindelijk is voor de tweede variant gekozen, omdat men bij het wakker worden beter kon genieten van de opkomende zon. Voor kleur-en-materiaalkeuze werd vooral gebruik gemaakt van interieur dat op dit moment een hippe uitstraling heeft: robuust gesteente (met vloerverwarming uiteraard), glinsterende wanden, een strakke keuken van Poggenpohl en hippe zitbanken van Indera in de woonkamer. Voor het arbakenen en gezelliger maken van ruimten is gebruik gemaakt van Danskina tapijten van Designlabels.nl . Voor de kleuren werd vooral gekozen voor strakke kleuren als zwart, (gebroken) wit, rood, Spaans marmer en goud/geel. De balken in het dak krijgen een witte kleur voor een rustiger uitstraling.

 

Presentatie ingericht appartement.

3D presentatie van inrichting appartement met computerVoor de presentatie is gekozen voor een ontwerp met de computer, in dit geval met 3D Maya van Alias/Autodesk. Dit is een zeer krachtige programma waarmee zeer representatieve weergaven kunnen worden gegeven van 3D objecten. Architecten en filmmakers (van o.a. Lord of the Rings) maken ook gebruik van dit programma. Hoewel dit een professionele uitstraling geeft, mag het aspect van de materialisatie niet uit het oog worden verloren. De opdrachtgever moet ook een look & feel van de materialen kunnen hebben. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van het moodboard, of een aparte kleurkaart en/of materialenkaart. Het is aan de stylist om te bepalen, én te verantwoorden hoe en waarom hij bepaalde methodes van presentatie hij gebruikt.

Voordeel van een 3D presentatie met de computer ten opzichte van een maquette is dat het veel minder tijd kost om een duidelijke 3D presentatie te maken. Voor projecten waarbij er materialen worden gebruikt die niet erg voor de hand liggen moet er echter wel materialisatie worden gebruikt die verder reikt dan alleen maar een 3D model van de computer!

Ontwerp & Materiaal:

Ontwerp en materiaal is een vak die de creatieve geest ontwikkelt en stimuleert. De markt is altijd op zoek naar nieuwe trends, en als jij met iets komt wat niet alleen maar leuk is, maar ook een zekere meerwaarde toevoegt aan wat er al bestaat, dan heb je niet alleen kans om te worden herkend aan je ontwerpen, maar het geeft je interieur ontwerpen ook iets extra's.

- Verbetering materiaal reisartikel

Stalen van materialen om een reisartikel te verbeteren.Bij deze opdracht was het de bedoeling om een bepaalde reisartikel, in dit geval een aluminium thermosfles te verbeteren. In dit geval ging het om een thermosfles voor wintersport, en deze keer niet voor Oostenrijk, maar voor het Himalaya gebergte. De eigenschappen die in dit geval verbeterd moesten waren de grip en de bescherming, aangezien een ingedeukte thermosfles veel slechter isoleert. Hierbij zijn verschillende bewerkingen op het betreffende aluminium losgelaten: lijmen, priemen, deuken, vijlen en combineren. De resultaten waren zeer uiteenlopend, van een kapot lapje aluminium naar een massief zware pantserplaat.
De onderste vijf stalen werden uiteindelijk gebruikt voor presentatie, waarbij rekening werd gebouden met het draagcomfort, het gewicht en natuurlijk ook de dikte. Een van mijn favorieten was het "thatching", het Engelse woord voor dakbedekking, wat ook bescherming biedt aan een huis.

- Ontwerp sieraad.

Kunstgeschiedenis:

Kunstgeschiedenis staat bekend om een vak dat je doet als pretpakket. De studie is relatief makkelijk, heeft veel dames, maar je hoeft het niet te doen om carrière te maken. Sommige mensen doen het er daarom ook bij naast een serieuze studie. Op de styling academie leer je met kunstgeschiedenis om niet alleen de feiten te kennen, maar ook om je creatieve geest aan het werk te zetten. Dus: niet alleen weet je hoe een schilderij van Caravaggio te of Pablo Picasso te herkennen, je wordt ook gestimuleerd om verder te kijken dan je neus lang is.

Beeldrijm met oude kunst

Voor kunstgeschiedenis is er onderzoek gedaan naar beelden met een bijbehorende rijm uit. Net als met gedichtjes is het de bedoeling om beelden te vinden die op een bepaalde manier een gelijkenis met elkaar hebben. Dit kan zijn door een gelijkenis uit een andere periode, zoals het heldhaftig doden van een leeuwin tegenover een bloederige slachting van walvissen.

Beeldrijm met moderne kunst

Tekenen & Schilderen:

Een interieur stylist die de technieken van het tekenen niet beheerst mag zich eigenlijk geen stylist noemen. De klant moet immers altijd weten hoe een ontwerp eruit komt te zien, want als de bestellingen eenmaal geplaatst zijn, is er een moeilijke weg terug! Natuurlijk zijn dergelijke tekeningen niet te vergelijken met de kunst, maar dat neemt niet weg dat je door middel van (aquarel) tekeningen duidelijk kunt laten zien welk interieur concept je wilt materialiseren.

Materialen

potloodtekening van de krokodilbijtschildpadElke materiaal heeft weer haar eigen eigenschappen die altijd weer verschillend zijn ten opzichte van andere materialen. Hier is geëxperimenteerd met het natekenen van een paar uiteenlopende materialen: iets van zilver (schoen, schaakstuk), iets van glas, iets van stof (tafelkleed) en iets van de natuur. Mijn favoriet was natuurlijk iets uit de natuur, omdat het veel meer inspirerend is dan de andere dode voorwerpen. Links is een potloodtekening te zien van een opgezette krokodilbijtschildpad in Naturalis.


 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Follow us on Twitter

Interieur zoeken!

Aanstaande woonbeurzen!

Geen evenementen

Enqûete

Hoe belangrijk is interieur voor jou?