Houtrot repareren: verwijderen, schuren, beschermen en opvullen!

houtrot bij luik Houtrot repareren is iets wat je liever niet doet, maar soms zit er niets anders op: achterstallig onderhoud van de vorige huiseigenaren, en/of er is geen geld om het houtwerk te vervangen. Houtrot wordt vooral veroorzaakt door het hout langdurig bloot te stellen aan water. Hout en veel water vormen de ideale leefomgeving voor schimmels die het hout dan weer aantasten en afbreken.

In dit geval is vervangen beter. Je kunt de weggerotte delen wel opvullen, maar het is vrij arbeidsintensief. Als je het zelf doet, kost het wel een stuk minder! Om houtrot te behandelen kun je het beste denken aan roest (ijzer): dáár verf je ook niet zomaar overheen! Gelukkig is houtrot wat makkelijker om te repareren, omdat het minder hard is, en je hoeft niet te lassen. Dit artikel zal uitleggen hoe het allemaal moet, zodat je voor even een oplossing hebt die niet te duur hoeft te zijn!

Vóórdat je begint, raad ik aan dat je het volgende al in huis hebt:

  • schuurmachine
  • veel schuurpapier
  • staalborstel
  • beitel
  • plamuurmesjes (liefst beetje breed)
  • beits of houtrotstop (impregneer)
  • houtrot reparatiekit (opvulmiddel)
  • verfkwasten (of rollers met mengbakje)
  • vernis of lak
  • paar oude kranten of afdekfolie

Verwijderen!

houtrot verwijderen Verwijderen van rot hout is vaak het moment dat je je wel even letterlijk rot schrikt: vaak is meer hout aangetast dan je hebt gedacht: het moet allemaal weg! Gebruik hiervoor een staalborstel, want zo kun je gelijk ook testen hoe stevig het hout nog is. Alles wat te zwak is, valt dan vanzelf weg. Een staalborstel die je bij een lasapparaat krijgt werkt goed, maar je kunt ze ook los bij de doe-het-zelver kopen.

Zorg er eerst voor dat het hout goed droog is, want nat hout werkt gewoon niet goed. Schildert ook niet goed, en laat het rotproces soms nog doorgaan ook: niet doen, eerst drogen! Is het hout droog? Goed, strijk in de richting van de houtnerven, anders beschadig je het goede hout onnodig. Schrik je al van hoeveel hout je verliest? Geeft niet, we kunnen echt niks met dat hout, kijk maar eens hoe zwak het is: dat wil je niet meer in je houtwerk hebben! Een beitel kan ook helpen om het rotte hout te verwijderen.

Schuren!

hout blank schuren Schuren van hout is bij houtrot noodzakelijk, net als bij roest. De nieuwe verflagen zullen beter hechten en je kunt beter zien waar het hout verrot is als je het hout “blank” schuurt (wat soms ook een mooier resultaat geeft). Een ander voordeel van goed schuren is dat je soms nog meer rotte onderdelen tegenkomt: mag ook weg!

Gebruik grof (zeg 40 of 80) schuurpapier om veel verf weg te halen, en waar een glad oppervlak niet noodzakelijk is. Later kun je alsnog het e.e.a. gladder maken met een fijner korrel schuurpapier. Je kan ook eerst met een fijne korrel beginnen, maar ik neem aan dat het verf op veel plekken af is gebladderd door het houtrot. Beter om dat helemaal weg te halen.

Nog een voordeel van blank schuren is dat je het hout ook in de beits kan doen: beschermt voor de toekomst beter tegen houtrot. Afijn, meer over schuren en verf verwijderen vind je op de pagina over Verf van hout verwijderen – Doe Het Zelf Technieken!

Beschermen!

hout in de beits Als je alle slechte delen (verf, rot hout) hebt weggehaald, kun je beginnen met de goede delen te beschermen. Dit kun je doen door te beitsen. Het hout wordt misschien niet sterker, maar je beschermt het wel tegen UV-straling en water, die houtrot veroorzaakt. Je mag deze stap overslaan, maar ik vind het een kleine moeite om even één of twee laagjes beits aan te brengen.

Beitsen is een beetje als lakken, maar de beits trekt meer in het hout. Belangrijk is dan dat je je hout al blank hebt geschuurd, anders heeft het niet veel zin. Beits is vrij dun, dus het kan soms vrij snel van je verfkwast afdruipen.

Let er ook op dat je beits op dezelfde basis is als je lak. Ik neem aan dat je terpentinebasis kiest, omdat dat het beste voor buiten is te gebruiken. Wat je hiernaast kan zien is dat je met beits vrij goed andere rotte plekken kan zien. Controleer die ook even extra, of haal dat eventueel ook weg. Je kan er dan alsnog met wat beits overheen. Mocht je niet kunnen/willen beitsen, dan raad ik in ieder geval aan om houtrotstop impregneer te gebruiken, zodat je het hout op z’n minst een beetje weerbaarder maakt.

Opvullen!

hout opvullen En nu is eindelijk de tijd gekomen om de gaten op te vullen. Hier bestaan verschillende soorten kit voor. De twee-componenten kit wordt meestal gebruikt, maar kan vóór het drogen een kliederboel geven, vooral bij het opvullen van grote gaten. De bedoeling is dat je die twee componenten in de juiste verhouding mengt, om het vervolgens aan te brengen met een plamuurmes. Meng niet meer dan je in 20 minuten kan aanbrengen. Probeer het hele gat goed op te vullen. Lukt het niet om het gat in één keer op te vullen, dan kun je nog altijd wachten tot het opdroogt en daarna nog een laagje aanbrengen.

Daarna moet je hoogst waarschijnlijk het e.e.a. opschuren. Schuurmachine is aan te raden, het opvulmiddel is vrij hard en laat zich niet makkelijk schuren. Rechts zie je enkele dagen opvulwerk (ja, het moet uitharden voordat je nog een laagje aanbrengt) en het resultaat met de schuurmachine. Je ziet dat het hout ook een beetje werd weggeschuurd, dus egaler was het niet echt te krijgen.

houtrot gerepareerd Eenmaal gedaan, dan kun je alles overschilderen. Bij vernis steekt de witte kit nogal af qua kleur, dus geef ik de plekken die ik heb opgevuld een paar extra laagjes vernis. Daarna kun je over een groter oppervlak heen om je hout beter te beschermen. Meer over hout schilderen is te vinden op de pagina over Hout verven & lakken: technieken voor meubels, deuren, balustrades of ander houtwerk!

Dus, al met al gaan er wel wat dagen overheen voordat je alles klaar hebt: rotte hout verwijderen, schuren, schilderen, opvullen, nog eens schilderen… Verschil is wel dat je slechts enkele tientjes kwijt bent, tegenover een paar honderd Euro (minimaal) om een hele deur of kozijn te (laten) vervangen.

Als we naar het resultaat kijken, dan zien we in ieder geval dat we van het rotte hout af zijn. Schuren kon misschien iets meer en het vernis mocht misschien wat accurater. Misschien dat er boven nog wat kon worden geschilderd voor de zekerheid… Ach, je kunt er nog wel even mee vooruit. Hopelijk heb je in de tussentijd genoeg geld bij elkaar om het houtwerk goed te vervangen als het moet, of heb je in ieder geval geleerd hoe houtrot repareren echt goed te doen 😉<<[IT]

Interieur-Tips.nl is ook te volgen op Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips/

Of op Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

Slaapkamertrends 2019: rust, duurzaamheid en natuurlijk!

De slaapkamertrends van 2019 maken ook onderdeel uit van de interieur trends 2019 die ik in vorig artikel heb besproken. Misschien ben je...

Doe het zelf: golfplaten op je dak bevestigen

Je komt golfplaten vooral tegen in de landbouw, bijvoorbeeld op de daken van stallen en schuren. Maar wist je dat ze ook geschikt zijn...

Doe Het Zelf klussen: creëer je eigen interieur!

Doe-het-zelven is het goedkopere en populaire alternatief om zelf een mooi interieur te creëren.Niet iedereen kan eventjes enkele duizenden Euro's ophoesten, ook al kun je...

Grote klussen in en rond de woning: zelf doen of uitbesteden?

Wie het televisieprogramma “Help, mijn man is klusser” wel eens gezien heeft, weet hoe overmoedige thuisklussers soms in de problemen kunnen komen. Als je...

Tips voor het inrichten van de speelkamer

Wanneer je kinderen hebt en daarnaast ook nog de luxe van een extra kamer, is het inrichten van een speelkamer zeker een goede optie....

Vaak van huis? Met domotica-technieken beveilig je je huis slim

Ben je vaak op pad, dan is het wel zo prettig te weten dat je huis er veilig bij ligt en inbrekers geen kans...