Kussens voor je loungeset in de tuin: welke neem jij?

De tuin is sinds enige jaren steeds meer zien als een verlenging van onze woonkamer. Een loungebank hoort hier ook bij: even genieten van de rust na een hectische dag, al dan niet met vrienden: Net als je in de woonkamer ‘s avonds heerlijk op de bank ploft, is het heerlijk om dit ook op elk moment van de dag in de buitenlucht te kunnen doen. Kussens bij een loungeset, die ook lekker comfortabel zijn, zijn hierbij echt onmisbaar! Dit wordt weleens vergeten en dat is echt jammer!

Kussens zorgen er tenslotte voor dat je echt lekker kunt zitten, hangen en liggen op je loungebank. Daarnaast bepalen de kussens ook voor een groot gedeelte de uitstraling van het loungeset. Om deze reden is het essentieel om met een aantal items rekening te houden, zodat je echt de kussens neemt die comfortverhogend zijn! 

Kussens voor jouw loungeset op maat!

Kies de juiste vulling voor de kussens

Het ligt aan de manier waarop je de kussens wilt gaan gebruiken welke soort vulling je nodig hebt voor de kussens. Let hierbij op de volgende zaken:

– Liggen de kussens overdekt of gewoon buiten?
– Blijven ze echt het hele seizoen buiten liggen of ruim je ze elke avond op en berg je ze binnen op?
– Hoe intensief wil je ze gaan gebruiken?
– En tenslotte, welk budget reserveer je ervoor?

Populaire vullingen voor de kussens zijn:

– Polyetherschuim:

Dit is een licht en stevig schuim dat makkelijk te hanteren is. Dit is prettig wanneer je de kussens elke dag wilt opruimen. Kenmerkend voor dit materiaal is dat de kussens snel weer terugkomen in hun oorspronkelijke vorm als je opstaat. Het is echter wel zo dat bij zeer intensief gebruik van de kussens er kuilvorming kan optreden.

Je kunt polyetherschuim kopen in verschillende vormen als het gaat om de hardheid:

– S G 20: Ideaal om te gebruiken als kussen in de rug
– S G 25: Perfect te gebruiken als tuinkussen
– S G 35: Goed te gebruiken als gewoon zitkussen
– Eco schuim

Dit is de zachtste vulling die te verkrijgen is. Daarnaast is dit soort vulling ontzettend duurzaam, het gaat echt een leven lang mee. Heel fijn is verder dat je bij dit soort schuim zelfs na een hele avond op de bank, nog steeds comfortabel zit.

Eco schuim wordt van ademend materiaal vervaardigd en is een zeer milieuvriendelijke keus, omdat het schuim voor een gedeelte met plantaardige olie wordt gemaakt. Het is wel goed om je te realiseren dat eco schuim een stuk zwaarder is dan het net genoemde polyetherschuim.

Wanneer je dus hele lange en dikke kussens wilt, is dit soort schuim minder geschikt. 

– Koudschuim

Dit schuim wordt soms ook wel High Resilience (HR) genoemd. Het bezit wat meer veerkracht dan bijvoorbeeld polyetherschuim en wanneer je erop gaat zitten, voel je dat het steviger is dan eco schuim. Om deze reden is koudschuim een prima keuze wanneer je echt een lange avond lekker wilt kunnen zitten. Van kuilvorming heb je bij koudschuim absoluut geen last. Net als bij eco schuim is het wel zo dat dit materiaal vrij zwaar is en dus lastig om regelmatig te verplaatsen. 

Koudschuim is te krijgen in deze varianten:

– HR 30: Voor kussens in de rug
– HR 45: Voor kussens om op te zitten

– Quick Dry Foam

Tenslotte is er nog het Quick Dry Foam dat bestaat uit schuimrubber hetwelk lucht en water doorlaat. De naam zegt het al, dit schuim droogt extreem snel. Welke weersomstandigheden zich ook voordoen, Quick Dry Foam kan er tegen. Om deze reden is het geen enkel probleem wanneer je de kussens buiten laat liggen. 

Welke maat kies je voor de kussens

Ook als het gaat om de afmetingen van de kussens is het goed om op een paar praktische puntjes te letten:

– Kies je voor kussens die bestaan uit lossen delen of wil je kussens uit 1 stuk.
– Neem je grote kussens, realiseer je dan dat deze echt zwaar kunnen zijn en dit is lastig wanneer je ze regelmatig gaat verplaatsen. 
– Denk er over na dat je de kussens moet kunnen opruimen.

Als je gebruik maakt van het schema hieronder, kun je de kussens heel eenvoudig opmeten:

Loungebank opmeten

Stofkeuze

Ben je er helemaal uit van welk materiaal je de kussens wilt en heb je ook de maten bepaald? Ga dan nu fantaseren over hoe je de kussens eruit wilt laten zien. Nu wordt het echt leuk!
Misschien weet je al precies hoe je de kussens wilt hebben of je bent nog op zoek naar een leuk idee. Keus is er in ieder geval genoeg. 

Veel gebruikte stoffen zijn:

– Sunbrella

Het voordeel van Sunbrella is dat deze stof goed bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Ook tegen de zon. Bovendien heeft deze stof een acrylcoating die de stof laat ademen, waardoor het water er overheen loopt en niet in de stof trekt. Zo wordt opeenhoping van condens en vocht voorkomen. Ideaal dus om schimmelvorming tegen te gaan. Tenslotte is het een genot om op deze kussens te zitten, omdat ze zo babyzacht aanvoelen. De stof is wasmachinebestendig. 

– Sunproof

Zoals de naam al zegt kan deze stof heel goed tegen het zonlicht. Verder voelt deze stof iets minder soepel als sunbrella, maar een buitje regen is geen enkel probleem. 

– Flame kunstleer

Flame kunstleer bestaat uit onder andere polyurethaan en polyester. Hierdoor kan eventueel vocht zo met een doek worden afgenomen. Verder is deze stof makkelijk schoon te houden en is ze bijzonder kleurbestendig. 

Onderhoud

Van welke materiaal en welke stof je de kussens ook neemt, onderhoud is altijd nodig. Het ligt aan de soort stof of de kussens in de wasmachine kunnen of dat je ze met een ander middeltje moet schoonmaken. Op de website van Maatkussens.nl kun je hier meer over vinden.

Dus, al met al heb je een hoop keuze en mogelijkheden voor de kussens van jouw loungeset in de tuin: de vulling en de “stof” van de kussens, die ook bijvoorbeeld van kunstleer kunnen zijn gemaakt. Het lijkt misschien een hoop, maar je hebt op die manier een set kussens helemaal naar jouw eigen smaak!<<[IT]

Heb je nog verdere tips nodig? Opmerkingen? Mail mij gerust op matthew@interieur-tips.nl

 

Updates op de blog van Interieur-Tips.nl zijn ook te volgen

via Facebook: http://www.facebook.com/interieurtips

Of via Twitter: http://www.twitter.com/interieurideeen/

 

 

Tuinverzekering: ook voor exterieur!

Waarom een tuinverzekering? Een "gewone" woonverzekering gaat meestal alleen over het huis (woonhuis verzekering) of het interieur (inboedel vezekering).Als je tuin echter helemaal wordt leeggerroofd,...

Vloer van hout, laminaat of PVC? Voordelen en nadelen!

Vloeren heb je in velerlei uitvoeringen: Hout, laminaat, PVC, en nog een hoop andere varianten. Vandaag zullen wij de eerste drie de revu laten...

De lente in huis halen; tips en inspiratie

Nog even en dan kondigt de lente zich weer aan. De eerste bloemen komen weer op, er worden kalfjes, geitjes en kuikens geboren en...

Praktische inrichting van de stacaravan

Heb je een stacaravan, dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe beperkt je ruimte is. Uiteraard hangt dit wel van een aantal punten...

De leukste interieurtips voor je slaapkamer!

Beste Interieur Blog lezer, Wie denkt aan interieur, denkt al snel aan de woonkamer. Een huis is echter veel meer dan alleen een...

Interieur-Tips.nl breidt uit! 27/07/2010

Beste interieur blog lezer, De zomervakantie is in volle gang, en op veel plekken in Nederland is het al een stuk rustiger,maar voor mij...